preskoči na sadržaj

Gimnazija Velika Gorica

Vijesti

TJEDAN TALIJANSKOGA JEZIKA - La vita senza musica è come un corpo senz'anima. La nostra musica è parlare italiano!

Autor: Igor Subotić, Barbara Božinović, Ivan Miković, Mateja Pavlinovac, 2. 11. 2015.

Tjedan talijanskog jezika from Kristina Lučić on Vimeo.

U srijedu 28. listopada 2015. godine profesori i učenici Gimnazije Velika Gorica tradicionalno su obilježili Tjedan talijanskog jezika, jezika glazbe, što potvrđuje i ovogodišnja osnovna misao projekta „L'italiano della musica, la musica dell' italiano“.

Škola je bila prepuna plakata s obilježjima Italije, talijanske glazbe i života koje su za nas pripremili mnogobrojni učenici: Nikolina Šestak (3.a), Lucija Batinić (4.a), Antonia Blažević (4.a), Laura Češković (4.a), Dora Svekrić (4.a), Tea Vlahović (4.a), Barbara Božinović (4.b). 

Izložbu su postavili učenici 3.d razreda Magdalena Vuković i Marko Pepić pod budnim okom prof. Snježane Idžaković-Rožanković, a cijelu manifestaciju kamerom je zabilježio Ivan Vidović (3.d). Cjelokupni je program organiziralo Stručno vijeće nastavnika stranih jezika u vodstvu prof. Dolores Stojanović te Stručno vijeće nastavnika hrvatskoga jezika, likovne i glazbene umjetnosti.

Na samom su početku sudionici počašćeni tradicionalnom napuljskom skladbom ,,Santa Lucia" u izvedbi našega zbora uz korepeticiju prof. Ivane Petravić te solo-izvedbom Marije Magdalene Sever (,,Caro mio ben"). Prije svega, valjalo se prisjetiti koliko je glazba vezana za Italiju. Čak su neke od temeljnih oznaka za tempo i dinamiku talijanskog podrijetla. Kroz interaktivnu prezentaciju prof. Dolores Stojanović učenici su razgovarali o povijesti talijanske glazbene umjetnosti, o najpoznatijim skladateljima i opernim pjevačima. Kako bi se dočarala ta magična atmosfera, učenici su slušali talijanskog kompozitora Lucia Battista i njegovu ,,E penso a te" te razgovarali o emocijama koje je u njima potaknulo slušanje skladbe. Svi su pozitivno reagirali i osjećali mir i toplinu koju je prenosila glazba. 

Za kraj, sudionici su sudjelovali u kvizu „Jeopardy“ koji je sadržajno bogat talijanskim sportom, životinjama, glagolima, izrekama i geografijom. Svako pitanje donosilo je određenu količinu eura, ovisno o težini samog pitanja. Pobjednice, Tara Vasić (4.b) i Valentina Ivanušić (4.a), obilno su nagrađene – slobodnim danom po njihovom izboru. Vrijedilo se potruditi, zar ne? 

U nadi kako će se ovakvi zanimljivi događaji ponavljati i u budućnosti, ostaje nam još samo jedno – učiti talijanski jezik! In bocca al lupo!
CMS za škole logo
Gimnazija Velika Gorica / Ul. kralja S. Tomaševića 21, HR-10410 Velika Gorica / gimnazija-velika-gorica.skole.hr / ured@gimnazija-velika-gorica.skole.hr
preskoči na navigaciju