preskoči na sadržaj
Uspomene

Misa maturanata 2013.

Vjerni dobrom običaju lijepe i plodne suradnje naših velikogoričkih srednjih škola s našom župom Navještenja BDM, i ove je godine proslavljena misa maturanata. U posljednjem tjednu svoga srednjoškolskog obrazovanja, u ponedjeljak 13. svibnja u 18.30 sati, predvođeni svojim ravnateljima, profesorima i osobljem škola, oko dvjesto maturanata skupilo se u našoj crkvi kako bi Bogu i ljudima zahvalili za sve što su primili i kako bi molili blagoslov na sve što je pred njima. Svečanu Misu predslavio je vlč. Domagoj Matošević, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu i donedavni povjerenik za pastoral mladih naše Nadbiskupije.  Pogledajte fotografije!


Pažnja s kojom su naši maturanti upijali riječi vlč. Domagoja bila je zadivljujuća. Što je i razumljivo jer su njegove riječi bilo životne, snažne i motivirajuće. Pružio je maturantima potporu i dao im poticaj za razmišljanje "Što ja mogu promijeniti u svojoj domovini i društvu?".Pozvao ih je na sveti nemir koji se ne miri sa stanjem stvari, nego sebe, svoje talente i nesebičnost ugrađuje za dobro svojih bližnjih. I koliko god situacija bila teška i bezizlazna, sjetimo se da su svi velikani duha izrastali u bezizlaznim situacijama i izvodili svoj narod u slobodu. Potkrijepio je to vlč. Domagoj primjerom Mojsijeva života, izabranja, poslanja i izvođenja Naroda u slobodu. Maturanti i profesori bili su ohrabreni ovim riječima.

Na kraju, za uspomenu na ovaj lijepi događaj napravili smo zajedničku fotografiju, a vlč. Domagoju kao znak zahvalnosti, darovali turopoljsku podgutnicu. Maturanti su nastavili svoje druženje u župnom pastoralnom centru "Nazaret". Putem do Nazareta potpisivali su peticiju građanske inicijative "U ime obitelji" kojom se prikupljaju potpisi za raspisivanje referenduma kojim bi se u Hrvatski Ustav unijela definicija braka kao zajednice muškarca i žene.

Druženje s profesorima nastavili smo na večeri u ugodnom društu i lijepom raspoloženju. Rastali smo se s nadom da će naši maturanti u uspješnom polaganju državne mature i odabiru životnog poziva prepoznati da je ovaj događaj donio Božji blagoslov i njima i njihovim obiteljima. Stoga se radujemo sljedećem susretu i novim maturantima naših škola.

Vlč. Marko Vuković

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marko Vuković   datum: 20. 5. 2013.
preskoči na navigaciju