preskoči na sadržaj
Vijesti

JESMO LI I MI DIO STATISTIKE

 

        „ 'STE NABAVILI CUGU “

 

                       

Jesmo li i mi dio statistike

Živimo u državi u kojoj je godišnje 5 % svih invalidnosti i 6 % svih smrtnosti uzrokovano alkoholizmom,

pa opet istraživanja pokazuju da 60 % šesnaestogodišnjaka smatra da je sasvim u redu svaki svoj životni uspjeh,

pa i neuspjeh, pošteno zaliti.


 

„ 'STE NABAVILI CUGU “

                     Jesmo li i mi dio statistike

 

Živimo u državi u kojoj je godišnje 5 % svih invalidnosti i 6 % svih smrtnosti uzrokovano alkoholizmom, pa opet istraživanja pokazuju da 60 % šesnaestogodišnjaka smatra da je sasvim u redu svaki svoj životni uspjeh, pa i neuspjeh, pošteno zaliti.

To nije ono što me toliko iznenadilo... razočaralo... kako želite, nego je riječ u činjenici da uz to i dalje više od 60 %  šesnaestogodišnjaka smatra da je sasvim u redu svaki svoj životni uspjeh,  neuspjeh,  praznik, vikend,  rođendan,  bilo što u čemu pronađu povod,  pošteno „zaliti“. Možda su neki pametnjakovići sada pomislili: „A mladost - ludost, shvatit će kad odrastu.“ E pa teško, jer dragi moji, 400 000 naših zemljaka, za koje je netko vjerojatno također mislio da će „shvatiti kad odrastu“, odraslo je i nije shvatilo. Oni su danas zabilježeni alkoholičari i čine gotovo 1/9 stanovništva  Lijepe Naše. Ako zagrebemo malo dublje, i tom prevelikom broju pridodamo još njihove obitelji, prijatelje, ili  bar nekog susjeda isfrustriranog  npr. pijančevim iskazivanjima vokalnih sposobnosti pjevajući „Kopa cura vinograd“ u 3 ujutro, dolazimo do brojke od milijun ljudi koji trpe posljedice alkohola u Republici Hrvatskoj.  I sad, ne mogu ne postaviti  pitanje zar je moguće da smo stvarno umislili da smo veliki i bitni u ovom beskonačnom Svemiru, da možemo olako i nezahvalno shvaćati najdragocjeniju stvar koja nam je ikada mogla biti pružena: život! Ili je stvar puno jednostavnija. Možda smo jednostavno glupi. Toliko glupi da ne shvaćamo onu osnovnu razliku između dobrog i lošeg. Žalosno.

Kako ćemo se (i hoćemo li se uopće) riješiti tog problema, tko zna. Nije da se nadležni ne trude, to nikako. No, mislim da su malo zapeli u vremenu, ili su jednostavno nemaštoviti. Pomalo je nerealno očekivati da će, u današnje vrijeme i to adolescente koji imaju poprilično drugačiji način razmišljanja nego što su isti imali nekada, od masovnog opijanja odvratiti jedna power point prezentacija koju predstavljaju dvije sredovječne gospođe. Teško da će to doprijeti do nekoga iz ciljane skupine, osim do onog tihog, poslušnog učenika/ce iz prve klupe, koji uvijek pazi na satu i sluša što mu se govori, koji ionako alkohol nije okusio, niti mu je to namjera. Ostali će vrlo vjerojatno, beskrajno željni pažnje, neprekidno dobacivati neke nezrele i poprilično glupe doskočice.

I opet smo na početku. Bez pravilne edukacije nema suzbijanja problema. Mladim ljudima netko jednostavno mora na njima blizak način dokazati što čine sebi, a i drugima, konzumiranjem alkohola.

Još jedan od povoda za to, uz gore navedene činjenice, je taj da, prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u RH imamo 25 671 bolnički krevet, a statistika govori da na jedan krevet pada trideset bolesnih osoba. Dakle, jedna se osoba liječi u bolnici, dok njih 29 odlazi na kućno liječenje. Za to vrijeme, svaki četvrti bolnički krevet zauzima osoba koja se liječi od bolesti uzrokovane alkoholizmom. Nije pošteno ljudi. Stvarno nije.

                                                215

Nesreće uzrokovane pijanim sudionicima u prometu, vjerujem, ne moram ni spominjati jer smo svi svjesni da ih je nerealno puno. Ne moram, ali hoću. Tek toliko da vas nekoliko, koji ste stvarno bacili oko na ovaj tekst, dobije uvid u brojke. U biltenu MUP-a o sigurnosti cestovnog prometa piše da su prošle godine alkoholizirani mladi vozači 16-24 godine, koji su upravljali motornim vozilom,  uzrokovali 1 211 prometnih nesreća.

Od toga 30 % imale su smrtne posljedice za jednog ili više sudionika. Sveukupno, alkoholizirani vozači prošle su godine izazvali 5 443 nesreće, a u njih 105 život je izgubio jedan ili više sudionika. U tih 105 smrtonosnih nesreća poginulo je 50 % od ukupnog broja umrlih u prometu, čak 215 ljudi. 215. Prevelika je to brojka. I da je puno manja, opet bi bila prevelika. Kada broj dana u godini podijelimo s tim prevelikim brojem, dobijemo rezultat da je jedan alkoholizirani vozač svaki dan i pol ubio jednu osobu.

                                     Prokleto piće

Evo opet čitam te brojeve i opet isto. Ne smanjuju se. I dalje nitko ne vraća nastradale i nitko ih nikada neće moći vratiti. Iza sebe su ostavili možda neke planove za budućnost, karijere, fakultete... i bližnje s velikom boli u srcu. Zašto se ne pazimo kada na ovome svijetu imamo samo jedni druge? Je li nam to stvarno potrebno? Toliko patnje i toliko zla zbog prokletog pića. Prokleto piće.

Eleonora Puceković, 3.cPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Melita Jakopović   datum: 5. 2. 2013.
preskoči na navigaciju