preskoči na sadržaj
Vijesti

Terenska nastava u zoološki vrt iliti mi djeca idemo u zoo

Prije no što počnem s opisivanjem našeg posjeta Zoo-u, moramo napomenuti da smo prvo trebali dobiti dopuštenje svojih roditelja. Neki su to dopuštenje teže dobili jer su se roditelji naime zabrinuli: „Što ako se moje dijete meni ne vrati iz tog Zoološkog?! Jer ipak, velika je sličnost ljudskog roda s majmunima, pa mu se tamo možda više svidi...“ Ali, dopuštenje (suglasnost) - tu, odobrenje odlaska sa zadnjeg sada – tu, energija, želja i volja – tu! Pa što se čeka? Idemo!


I tako se nas 15 članova dodatne nastave iz biologije i prof. Maskalan uputilo do Zoološkog vrta u Zagrebu. Do Maksimira smo predugo putovali ako se pita naše strpljenje. Većina nas se nije mogla ni sjetiti kad je zadnji put posjetila Zoo, stoga je iščekivanje bilo u zraku. Došavši u park Maksimir (napokon!!), prvo smo odlučili odmoriti nožice i leđa od stajanja u busu, tramvaju i hodanja. Zadatci su bili podijeljeni, 7 malih grupica od po dvoje je imala svoju skupinu životinja. Išlo nas je 15. Što ne valja s ovom matematikom? Naravno, jedan nam nedostaje. Ah, da. Tina, fotograf, imala je zadatak samo zabilježiti trenutak svojim fotićem (iako ona na to ne bi rekla da je „samo“). Nakon što smo malo predahnuli, krenuli smo prema ulazu u sami Zoološki vrt. Vidjeli smo da nismo bili jedini posjetitelji Zoološkom taj dan. Naime, kao grupa su ga posjetili još i mali osnovnoškolci. Zaključili smo da razlika u njihovim i našim godinama nije bitna ako se radi o odlasku u Zoo. Razina sreće, veselja i ushićenosti je bila jednaka.
    Da ne bismo pisali samo o našim osjećajima i uzbuđenosti, napomenut ćemo nekoliko stvari o Zoološkom vrtu.
Zoološki vrt grada Zagreba se nalazi u 200 godina starom parku Maksimir. Gotovo u središtu grada. I svima služi kao mala oaza mira, opuštanja i razonode. U Zoološkom vrtu možemo naći mnoge životinje: sisavce, ptice, ribe, gmazove, vodozemce i beskralješnjake. Ako ćemo u brojkama to će onda biti 275 vrsta te 2225 jedinki. (Tko bi rekao, zar ne?) Površina parka iznosi 7ha. Zoo je član mnogih međunarodnih organizacija i udruženja za zaštitu životinja, također i za zaštitu endemskih vrsta.

    Nakon podijeljenih zadataka i uputa, krenuli smo u obilazak i svi su se raštrkali, svatko na svoju stranu tražeći životinje koje moraju istražiti te pregledati ostale životinje. Svaka životinja nam je bila zanimljiva na svoj način, ali, naravno, najviše fascinacije bilo je kod lavova i majmuna. Bližilo se 17 sati. Svi smo skupili materijale o životinjama, koje ćemo kasnije iskoristiti za izradu plakata. Polako smo kretali prema izlazu komentirajući svi uživljeno (ali i tužno jer moramo napustiti srodne nam majmune) što smo sve vidjeli, iako smo se malo razočarali jer nismo vidjeli crvenu pandu i slonove. Sve u svemu, bilo nam je zabavno i zanimljivo! I svakako bismo svima preporučili da posjete Zoo, bez obzira na godine. 


                                                                                                                                                                                                        Lucija Lamešić, 2.b
 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Mislav Smolković   datum: 24. 1. 2012.
preskoči na navigaciju