preskoči na sadržaj
Vijesti

Ja po mjeri medija

12. listopada 2011. U Centru za djecu, mlade i obitelj u Velikoj Gorici, održana je tribina pod ovim nazivom.


Voditeljica tribine bila je Sanda Puljiz, ravnateljica Centra, a gosti Mihaela Batinić, urednica Elle magazina, psiholog Mijo Marić i voditeljica Iva Šulentić.

Na tribini se raspravljalo o medijima, njihovom utjecaju te modeliranju današnjeg društva, odnosno mladih. Sudjelovali su i učenici velikogoričkih srednjih škola, zajedno sa svojim profesorima.

Prvo su gosti iznijeli svoja mišljenja i iskustva s medijima. Iva Šulentić, koja je do svog statusa u medijima došla isključivo mukotrpnim radom, govori kako u svijetu medija nema glamura te kako nije sve u ljepoti zato jer ona nije dugoročna. Također ističe kako nam se zbog današnjeg utjecaja medija na tinejdžere treba sačuvati vlastiti stav, karakter i stil.

 

Mihaela Batinić bavi se mnogim istraživanjima o modi i kozmetici te ima samo pozitivne misli o medijima. Preporuča bavljenje modom te je opisuje kao izvor novčanih prihoda. Jedan od njenih poznanika, Ivan Radić, je lovac na lica te radi po cijelom svijetu i na taj način zarađuje mnogo novca. No ipak, smatra da mediji imaju i lošu osobinu, a to je prepravljanje slike modela koji već jesu mršavi i lijepo građeni te na takav način daju pogrešnu sliku današnjim mladima koji zbog toga postaju nezadovoljni sobom.

Psiholog Mijo Marić smatra kako je svijet medija neglamurozan i nerealan te da, usprkos svim prototipovima koji nam govore kako se trebamo ponašati, odijevati i slično, trebamo ostati svoji i ne padati pod utjecaje medija koji mogu rezultirati poremećajima kao što su anoreksija i bulimija.

Zaključujem da se, unatoč lošem medijskom utjecaju, možemo baviti medijima ukoliko ostanemo normalni i realni, a pri tome nam mogu pomoći obitelj, prijatelji i svakodnevne obaveze koje nam ostvaruju veze sa stvarnošću.

                                                                                    Matea Rugan i Marija Uzelac, 3.bPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Mislav Smolković   datum: 7. 11. 2011.
preskoči na navigaciju