preskoči na sadržaj
Vijesti

Murlin Murlo

25. listopada cijela je škola prisustvovala predstavi Murlin Murlo na kazališnim daskama Scene Velika Gorica. Predstavu izvodi četvero mlađih glumaca koji kolokvijalnim jezikom, poštapalicama i psovkama nasmijavaju publiku, no puno je važnija sama radnja.


Murlin Murlo nadimak je djevojke koja naivno vjeruje u ljubav i snove, vjeruje svemu onome što kažu vidovnjaci. Radnja se odvija u mjestu gdje se živi jednim prosječnim životom. San svih je Beč, a upravo iz Beča dolazi jedan mladi gospodin (Saša) koji slijedi svoje ideale, zbog kojih, kada pokušava obraniti trudnu ženu od nasilja, bi pretučen.  Od tada se njegov život promijeni. Shvati da je uzalud boriti se za svoje ideale i ciljeve kada na kraju svejedno ništa ne postigne time, samo sve to nasilje i probleme današnjeg društva osjeti na vlastitoj koži. Cijela predstava govori o svakodnevnim društvenim problemima te kako vjerujemo da će nas „veliki svijet“ prigrliti i spasiti, no na kraju shvatimo da živimo u zabludi te da je cijeli život borba, a jedinu utjehu nalazimo u Bogu i njegovoj pravdi. Tako možemo zaključiti da smo zapravo svi mi Murlin Murlo. Danas malo tko slijedi svoje ideale, jer ih je u ovome svijetu teško ostvariti, u svijetu gdje se bježi od stvarnosti, a rješenje svih problema nalazi se u alkoholu, nasilju... Ipak, želimo li ih ostvariti, moramo se i zdušno boriti, no prije svega razmisliti o posljedicama. Danas su takvi ljudi često neshvaćeni. Zašto? Samo zato što žele promijeniti ovaj svijet na bolje.

Kada bi bilo više takvih 'Saša', možda bi se društvo u kojem živimo i moglo promijeniti, ne puno, ali svaki pomak bio bi koristan. Koristan za ovo društvo koje tone sve dublje i dublje.
                                                                                                                             Ana Turković,  3.cPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Mislav Smolković   datum: 7. 11. 2011.
preskoči na navigaciju