preskoči na sadržaj
Vijesti

Tribina o etičkom kodeksu u novinarstvu

MEDIJI NISU ODRAZ STVARNOSTI

„Od tri uloge medija koje su, informiranje, educiranje i zabava, u RH je prioritet zabava“

Tribina o etičkom kodeksu u novinarstvu održana je 11. listopada 2010. godine. Gosti su bili; Krunoslav Borovec ,glasnogovornik MUP-a, Nataša Škaričić bivša novinarka dnevnog lista "Slobodna Dalmacija" i sociolog Renato Matić. Jedna od glavnih teza je bila to da mediji nisu odraz stvarnosti, no da utječu na naše razmišljanje, te da upravo zbog toga moramo razviti kritično razmišljanje.
 


Nataša Škaričić predstavila je profesionalne ciljeve u novinarstvu i komentirala njihovo često nepoštivanje. Preveliku posvećenost komercijalizmu, skoro potpuno izlaganje identiteta, preveliku detaljnost opisa, te nagađanje o motivima što je suprotnost potrebnoj objektivnosti. Na kraju svega je zaključila da je etika u RH niska.
Na tribini je bilo govora i o danas popularnim društvenim mrežama i njihovom utjecaju na današnju mladež. Glavnu riječ na tom području imao je Krunoslav Borovec. Naglasio je kako pri korištenju takvih mreža ima naši osobni podatci su izloženi velikom broju osoba, te je to područje izuzetno delikatno za djecu.
Zaključak tribine je bio da od tri uloge medija koje su, informiranje, educiranje i zabava, u RH je prioritet zabava koja uzrokuje veliku komercijalizaciju medija što nije dobro, te da bi na prvom mjestu trebalo biti informiranje.

Ana-Marija Mioković, 2.c
 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Mislav Smolković   datum: 24. 11. 2010.
preskoči na navigaciju