preskoči na sadržaj

Gimnazija Velika Gorica

Login

Informatika


 
Pravilnik o sigurnoj i odgovornoj upotrebi IKT-a u našoj Školi
Kristina Lučić / datum: 14. 2. 2018. 13:33

Dragi učenici,

u informatičkoj učionici, na hodniku, pod nastavom ili pod odmorom sigurno i odgovorno koristite IKT opremu, a pod time se misli na školska računala i tablete, te Vaše osobne pametne telefone kojima se spajate na školsku Eduroam mrežu.

Kako biste bili što svjesniji pripremili smo Pravilnik o sigurnoj i odgovornoj upotrebi IKT-a.


[OPŠIRNIJE]Obilježen Dan sigurnijeg interneta
Kristina Lučić / datum: 6. 2. 2018. 19:10

Kako se možemo zaštiti, koliko banke i državne institucije brinu o sigurnosti svojih sustava, koliko su građani svjesni cyber rizika kojima su izloženi, te što za Republiku Hrvatsku i našu Školu znače nove EU regulative koje će promijeniti način na koji postupamo s vlastitim i tuđim osobnim podatcima - povodom Dana sigurnijeg interneta s time nas je upoznao gost predavač Dražen Viman, stručnjak za računalnu sigurnost FINA-e.


[OPŠIRNIJE]Kako vaš mobitel može biti "hakiran"
Kristina Lučić / datum: 17. 10. 2017. 11:07

Povodom Europskog tjedna programiranja donosimo zanimljive informacije o sigurnosti naših pametnih telefona:

Ako mislite da je vaš pametni telefon vlastita privatna zona, vjerojatno ste u krivu. Do sada, takav uređaj nije bilo moguće hakirati. Kako bi smanjili potencijalne rizike saznajte kako telefon može biti hakiran, kako prepoznati kada je telefon ugrožen i kako se zaštititi od zlonamjernih upada.


[OPŠIRNIJE]Eduroam na novoj e-škole mreži
Kristina Lučić / datum: 18. 5. 2017. 13:50

U sklopu "E-škole" projekta dobili smo novu bežičnu mrežu s eduroam ulazima za sve članove akademske zajednice, s posebno brzim internetom za učenike naše škole. Potrebno je spojiti se svojim AAI@Edu.hr korisničkim računom, te podesiti postavke uređaja kao što je navedeno na installer.eduroam.hr stranici.


[OPŠIRNIJE]Računalna grafika Brune Delića
Kristina Lučić / datum: 4. 5. 2017. 10:38

Učenik 3.e razreda Bruno Delić, koji i inače sudjeluje na informatičkim natjecanjima s neobičnim i inovativnim programskim rješenjima, iznenadio nas je kreativnim videom u kojem je prikazan njegov projektni zadatak iz informatike. Video pogledajte pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]Županijsko natjecanje iz informatike
Kristina Lučić / datum: 13. 2. 2017. 12:15

U petak 10.2. održano je županijsko natjecanje iz informatike, Infokup 2017. Naši učenici su se natjecali u trima kategorijama: Algoritmi, Osnove informatike i Razvoj softvera. Nakon napornih priprema i dolazaka subotom u školu, natjecanje je proteklo koncentrirano i uspješno.


[OPŠIRNIJE]Dan sigurnijeg interneta
Kristina Lučić / datum: 7. 2. 2017. 12:32

Povodom Dana sigurnijeg interneta, 7.2., donosimo najnoviji sigurnosni element za vaše računalo, pokrivalo za web kamere.

Web kamere su postale eksponencijalno popularne i kao alat i kao način zabave za mlade i odrasle. Sada možemo razgovarati licem u lice s obitelji i prijateljima koji su udaljeni kilometrima daleko s uslugama poput Skype-a, Facebook video poziva, Whatsapp ili Viber aplikacija te čak putem kamere na mobitelu skenirati barkod kako bi provjerili cijene ili vrijednost određenog artikla. Čak i neke igraće konzole dopuštaju korištenje kamera kako bi pokrenuli video chat ili snimili video igranja određene video igre.


[OPŠIRNIJE]Rezultati službenog natjecanja Dabar
Kristina Lučić / datum: 15. 11. 2016. 11:47


[OPŠIRNIJE]Održano službeno natjecanje Dabar
Kristina Lučić / datum: 7. 11. 2016. 13:56

Danas, 7.11., u 13.20 započelo je rješavanje zadataka međunarodnog natjecanja Bebras (Dabar). Natjecanju je pristupilo 5 učenika prvih razreda (Teskera, Vešligaj, Petrović, Sabljak, Sabljić), 7 učenika drugih razreda (Barišić, Jurić, Kušec, Kos, Pleša, Vuković, Zrinušić) te 6 učenika trećih razreda (Budimski, Delić, Galić, Matijašić, Komljenović, Strejček).

Zadatci su bili logički iznimno zahtjevni, a test se pisao samo 45 minuta. Hvala svima na sudjelovanju i iskrene čestitke najboljima.


[OPŠIRNIJE]Virtualna šetnja po školi
Kristina Lučić / datum: 24. 10. 2016. 13:52

U sklopu ovogodišnjeg Europskog tjedna programiranja učenici su programirali Virtualnu šetnju po našoj Školi. Pogledajte kratki uradak Helene Jerbić i Sare Vešligaj iz 1.d.


[OPŠIRNIJE]Kriteriji za vrednovanje i ocjenjivanje učenika na satu Informatike
Kristina Lučić / datum: 7. 9. 2015. 13:37

Elementi i kriteriji ocjenjivanja:

Opća gimnazija

Prirodoslovno-matematička gimnazija


[OPŠIRNIJE]Pobjeda na Microsoftovom natječaju
Kristina Lučić / datum: 5. 6. 2015. 10:01

Čestitamo učenicima 3.d razreda Luciji Žordić i Marku Dikoviću, koji su pobjedom na Microsoftovom natječaju osvojili XBox za školu! Lucija i Marko su napravili kreativan i zanimljiv Office mix uradak o Digitalnim tragovima.


[OPŠIRNIJE]Digitalni tragovi - Microsoft natječaj
Kristina Lučić / datum: 5. 5. 2015. 19:13

"Kako ostati neprimjećen u digitalnoj džungli?" naslov je prezentacije koju su Marko Diković i Lucija Žordić prijavili na Microsoftov natječaj  potaknuti dvojicom techmena - studenta koji su održali svoje informativno i motivirajuće predavanje u našoj školi. Predavanju su prisustvovali učenici 3.d i 2.e razreda, te su saznali sve o pogodnostima koje Microsoft daje učenicima i nastavnicima naše zemlje.

Pogledajte prezentaciju na linku.


[OPŠIRNIJE]Office 365 za učenike i nastavnike
Kristina Lučić / datum: 27. 1. 2015. 17:51

Svim učenicima, učiteljima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola omogućen je besplatan pristup alatima Office 365, koji ostvaruju uz korištenje svog elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr (kao za ocjene.skole.hr). Korisnici se sa svojim podacima prijavljuju na adresi https://office365.skole.hr i time dobivaju pristup svim Office 365 alatima i aplikacijama, i na računalu kod kuće, kao i u školi.


[OPŠIRNIJE]Novi programski jezik u GVG 2014./2015.: Python
Kristina Lučić / datum: 10. 6. 2014. 09:35
Python je interpreterski, interaktivni, objektno orjentirani programski jezik, kojeg je 1990. godine prvi razvio Guido van Rossum. Već do konca 1998., Python je imao bazu od 300.000 korisnika, a od 2000. već su ga prihvatile ustanove kao MIT, NASA, IBM, Google, Yahoo i druge. Python ne donosi neke nove revolucionarne značajke u programiranju, već na optimalan način ujedinjuje sve najbolje ideje i
načela rada drugih programskih jezika. On je jednostavan i snažan istodobno. Više nego drugi jezici on omogućuje programeru više razmišljanja o problemu nego o jeziku. U neku ruku možemo ga smatrati hibridom: nalazi se izmežu tradicionalnih skriptnih jezika (kao što su Tcl, Schema i Perl) i sistemskih jezika (kao što su C, C++ i Java). To znači da nudi jednostavnost i lako korištenje skriptnih jezika
(poput Matlab-a), uz napredne programske alate koji se tipično nalaze u sistemskim razvojnim jezicima. Python je besplatan (za akademske ustanove i neprotnu upotrebu), open-source software, s izuzetno dobrom potporom, literaturom i dokumentacijom.
 
Digitalni udžbenik, prof. Maria Esserta možete pogledati ovdje!
 
Programsku podršku za Python verzija 3.2 interpretera skinite ovdje!

[OPŠIRNIJE]C i Pascal odlaze u povijest
Kristina Lučić / datum: 10. 6. 2014. 09:45

Nakon dugogodišnje tradicije poučavanja programiranja u Pascalu i C programskom jeziku od 2014./2015. školske godine krećemo u nove pobjede s programskim jezikom Python. Iako su nam i C i Pascal postali poznati i učenici su ih smatrali korisnim za kasnije fakultetsko i akademsko obrazovanje, idemo naprijed!

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju