preskoči na sadržaj

Gimnazija Velika Gorica

Login

Hrvatski jezik
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet Krležinom Gvozdu
Autor: Kristina Lučić, 27. 1. 2016.

Maturanti naše gimnazije  19. su siječnja posjetili kuću Bele i Miroslava Krleže, Memorijalni centar na Krležinu Gvozdu u kojoj je slavni par proveo zadnjih 30-tak godina života i u kojoj se Krleža susretao s brojnim uglednicima 2. polovice 20. stoljeća.

Prošavši kroz stan u kojem vrijeme kao da se zaustavilo nakon Krležine smrti 1981., učenici su se doista mogli uživjeti u duh prošlog stoljeća i zamisliti Krležu kako u svojoj radnoj sobi stvara jedno  od svojih djela.  Učenici su upili ne samo stvaralački duh samoga pisca, nego i duh cijele jedne epohe u kojoj je Krleža živio i stvarao.


Stan je ispunjen knjigama i enciklopedijama, na zidovima vise slike koje je par dobivao kao poklone od prijatelja koji su ih posjećivali, ali i Belini portreti iz mladosti dok je bila kazališna glumica. Vjerojatno jedno od najvećih iznenađenja je činjenica da su Bela i Miroslav Krleža imali odvojene sobe. Jedan od razloga je i taj što je Krleža bolovao od tuberkuloze kojom se zarazio dok je ratovao u Prvom svjetskom ratu na bojištu u istočnoj Europi, točnije Galiciji.

Krleža je hrvatski najznačajniji pisac u razdoblju ekspresionizma, a mnogi ga smatraju i najvećim hrvatskim piscem 20. stoljeća. To bi trebala biti dovoljna motivacija da pročitate neka od njegovih djela!

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
Hrvatski jezik

Kriteriji i elementi ocjenjivanja

 

 

preskoči na navigaciju