preskoči na sadržaj
Hrvatski jezik

Krležin doprinos uvrštavanju kajkavskoga narječja u svjetske jezike

Dana 12. siječnja 2015. Međunarodna je organizacija za standardizaciju (ISO) među svjetske jezike uvrstila kajkavsko narječje. Uveden je kao ,,povijesni jezik".


Godišnjica Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967.godine obilježava se svakog 17. ožujka.

Povodom navedenog dana, u Knjižnici ,,Galženica" održano je čitanje pjesama iz zbirke ..Balade Petrice Kerempuha" velikog hrvatskog pisca Miroslava Krleže koji je ujedno i jedan od potpisnika  Deklaracije.

Čitanju su, između ostalih, nazočili i učenici četvrtih razreda Gimnazije Velika Gorica.

Krleža je odigrao veliku ulogu jer je među prvima upozorio na ugroženost hrvatskoga jezika. Osim Deklaraciji, čitanje je bilo  posvećeno i promociji uvođenja kajkavskog narječja kao jezika na svjetskoj razini.

Uvod u čitanje održala je gđa Marija Ivanović, voditeljica Knjižnice ,,Galženica", povijesnom pričom o Deklaraciji i stanju i položaju hrvatskoga jezika u tadašnjoj Jugoslaviji. Nakon uvoda, gosp. Željko Horvačić, nekadašnji voditelj i govornik, interpretirao je pojedine Krležine balade iz prethodno spomenute zbirke.

Cijelo druženje dodatno su upotpunile priče iz životnoga iskustva gosp. Željka Horvačića koje govore o njegovim susretima sa samim Krležom. Bilo je zanimljivo čuti iz prve ruke kako se sve odvijalo u tadašnje vrijeme i koliko smo, zapravo, sretni zbog bogatstva našega jezika kojemu su uvelike pridonijeli veliki pisci i književnici poput Miroslava Krleže.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Gordana Vlašić Matea Mahin Iva Šimunec Igor Subotić   datum: 19. 3. 2015.

Hrvatski jezikpreskoči na navigaciju