preskoči na sadržaj

Gimnazija Velika Gorica

Hrvatski jezik

Gimnazijalci na Matičinom četvrtku

Autor: Kristina Lučić, 6. 5. 2019.

Od EU projekata do pjesme, glume i tambure

Na 232. Matičinom četvrtku 2. svibnja 2019. u Muzeju Turopolja bio je održan Treći susret učenika Gimnazije Velika Gorica i VG Ogranka Matice hrvatske.

Pogledajte fotografije

Na samom početku  druženja, nazočnima su se obratili predsjednik Matice hrvatske Ogranka Velika Gorica, gospodin  Stjepan Rendulić  i ravnateljica Gimnazije dr. sc. Brankica Žugaj koja je tom prigodom  putem prezentacije prenijela  svoja iskustva i iskustva profesora Škole  u projektima EU-a.

Gimnazija Velika Gorica sudionik je ERASMUS+ White Rose projekta pa su naši maturanti sa svojim profesoricama: Dolores Stojanović, Tatjanom Šafranić, Ljerkom Bačurin, Ivanom Petravić, Anom Leder, Emilijom Vlaisavljević Bacan, Kristinom Lučić i Ninom Grčić predstavljali  školu u europskim državama.
Sa svojih su putovanja donijeli znanja, uspomene i iskustva te su ih podijelili sa sudionicima Susreta.  Prezentirali su: Katarina Bačurin, Matea Kovačević, Marija Vidović i Bruno Težak.  Učenici su prikazali i film koji su snimili u sklopu projekta  „White Rose will find you“ kojeg potpisuje Patrik Vuković.

Naši su učenici i iz svojih učionica sudjelovali u projektu White Rose zajedno sa svojim profesoricama Kristinom Lučić i Ninom Grčić.

Prigodom Međunarodnog dana žena o tajnama turopoljskih diva: Slave Šenoe, Dore Vernić Fabijanec, Marije Crnić, Barice Janković, Beatrice Frankopan i Milke i Vilme Bedeković istraživali su u Escape room-u.U aktivnosti su sudjelovali učenici četvrtih razreda, a najuspješniji su bili učenici 4.c razreda.

 

Djevojački zbor GVG-a, predvođen profesoricom Ivanom Petravić,  predstavio se tradicijskom  ruskom ciganskom  pjesmom u obradi Svjetlane Glavaš.

U suradnji s pedagoginjom Olietom Horvat Kardoš, koja je ujedno i ambasador- mentor Škole ambasadora europskog palamenta, i profesoricom Andrejom Burić,  grupa Građanskoga odgoja snimila je film o glasovanju za EU parlament, a učenice Anamarija Štimac i Lea Anđelković predstavile su projekt uz film: „Ovaj put glasam!“ 

Tin Šaban, učenik 4.b razreda naše škole sudjelovao je sa svojih desetak literarnih radova na ovogodišnjem natječaju Goranovo proljeće za učenike (pjesnike) osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske.

Tin Šaban i Katarina Bačurin pročitali  su dvije odabrane  pjesme. Voditeljica, Gordana Vlašić.

„Tijekom našeg četverogodišnjeg druženja matematičari 4.d okušali  su se zaista u svemu. Bili su nam tehnička podrška u svim projektima, priredbama, pjevali su nam, svirali, predstavljali na državnim natjecanjima. Ovo im je prvi samostalni iskorak u glumačke vode.“, istaknula je voditeljica Marija Vidović.

Publici su se predstavili kratkim kajkavskim igrokazom „Pri kumekove kleti“ čiji tekst potpisuju David  Dianežević i Mihael Galeković, a u ulogama penzionera našli su se Mihael Galeković, Josip Štuban, Nikola Pleše, Lovro Boban i Dominik Klasnić. Voditeljica Gordana Vlašić.

Večer su okrunili tamburaši GVG-a: Stjepan  Kos, Josip Jurenić, Patrik  Sučec i najbolji  basist Turopolja Luka Kos koji je Gimnazijalcima uvijek nesebično pomagao u organizaciji svečanosti.

Uz izvrsnu tehničku podršku: Patrika Vukovića, Luke Kušeca, Patrika Lipovca i Ante Magaša, program su sigurno i stručno vodili naši provjereni voditelji: Marija Vidović i Bruno Težak.

 

                                                                               Gordana Vlašić, prof.
CMS za škole logo
Gimnazija Velika Gorica / Ul. kralja S. Tomaševića 21, HR-10410 Velika Gorica / gimnazija-velika-gorica.skole.hr / ured@gimnazija-velika-gorica.skole.hr
preskoči na navigaciju