preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Raspored zvona
ujutro popodne
7.30-8.15 13.30-14.15
8.20-9.05 14.20-15.05
9.10-9.55 15.10-15.55
10.10-10.55 16.10-16.55
11.00-11.45 17.00-17.45
11.50-12.35 17.50-18.35
12.40-13.20 18.40-19.20
Vijesti

TERENSKA NASTAVA U RIMU

Gimnazija Velika Gorica tradicionalno izvodi terensku nastavu povijesti, talijanskoga i latinskoga jezika te vjeronauka u Rimu. I ove je godine organizirana za učenike drugih razreda i trajala od 3. do 7. travnja 2018. godine.


U ponedjeljak 2. travnja učenici i profesori krenuli su u poslijepodnevnim satima u Italiju.

1. dan
Prvog dana stigli smo u Italiju, i to u Napulj u kasnim prijepodnevnim satima. Panoramski smo razgledali Napulj te se uputili prema Pompejima. Tamo smo uz pomoć vodiča saznali sve tajne koje krije ovaj grad uništen 79. godine u erupciji vulkana Vezuva. Tisuću i šesto godina kasnije slučajno je otkriven i otada je postao zanimljiva atrakcija koju svakako treba posjetiti. Nakon razgledavanja Pompeja, zaputili smo se natrag u Rim.

2. dan
Drugog smo dana nakon doručka krenuli  u Vatikan. Prolazili smo Berninijevim kolonadama te došli na Piazzu San Pietro na kojoj se nalazi bazilika svetog Petra u kojoj se čuva vrijedna Michelangelova skulptura Pieta. Nakon razgleda  bazilike, učenici koji su željeli mogli su se popeti na kupolu koja je pružala panoramski pogled na cijeli Rim. Nakon slobodnog vremena koje smo imali za ručak, krenuli smo u daljnji razgled grada, tj. u šetnju uz rijeku Tiber. Za kraj smo posjetili crkvu sv. Jeronima u kojoj smo prisustvovali misi na hrvatskome jeziku.

3. dan
Nakon doručka smo se zaputili prema Kalistovim katakombama i vozili se najstarijom rimskom cestom Via Appia Antica. Dalje smo krenuli prema bazilici sv. Pavla koja se nalazi izvan zidina. Obišli smo i Piazzu del Popolo, Piazzu di Spagna, čuvene stepenice i veličanstvenu Fontanu di Trevi. Nakon razgleda poznatih fontana i trgova, obavili smo šoping u brojnim trgovinama na Via del Corso.

4. dan
Četvrtog smo dana nakon doručka krenuli prema prvoj kršćanskoj crkvi San Giovanni in Laterano i do San Pietro in Vincoli gdje smo vidjeli Michelangelov kip Mojsija. Nastavili smo šetnju uz Konstantinov slavoluk. Posjetili smo Koloseum te prošetali (Forum Romanum). Svi ostatci slavoluka, hramova i bazilika vidljivi su i danas. Zatim smo se uputili prema Vii del Corso. 

5. dan
Nakon doručka i odjave iz hotela, zaputili smo se u organizirani razgled Padove: obišli smo baziliku sv. Antuna, Piazzu delle Erbe te crkvu sv. Leopolda Mandića. Naše smo putovanje nastavili prema Sloveniji i Hrvatskoj.

 

Puno novih iskustava, lijepih uspomena i spoznaja... Svim sljedećim generacijama preporučujem(o) ovaj oblik nastave. Iako napornog ritma, jedno novo iskustvo ostat će dugo u sjećanju.

Nika Wolgemut, 2. a

P. S.

Fotografije pregledajte u priloženom dokumentu Rim - fotografije.


Priloženi dokumenti:
Rim_-_fotografije.docx (3.36 MB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Dolores Stojanović Igor Subotić Nika Wolgemut   datum: 15. 4. 2018.

Državna natjecanja
HRVATSKI JEZIK
Ivor Babić
GEOGRAFIJA
Antonio Grgurić
Tin Šaban
TALIJANSKI JEZIK
Antonio Grgurić
LIDRANO
Ira Kotrman
VJERONAUK
Josip Banić (3. B), Laura Borković (3. B), Jelena Kajić (3.A), Dragica Šokčević (3. A) 
Ženska kros ekipa

Foto i video galerije


eSafety badge


Erasmus+ badge


eDnevnik

preskoči na navigaciju